Sizin gözünüzden sakındığınız çocuğunuzun geçmeyen boğaz ağrısı, bademcik büyümesi, halsizlik ve ateş şikayetleri mi var? Solunum yolu enfeksiyonu diiyor ancak tedavisi işe yaramıyor mu? Acaba bu durum yetişkinler tarafından çocuğunuza yapılan masum öpücüklerinden kaynaklanıyor olabilir mi?
ÖPÜCÜK HASTALIĞI NASIL BULAŞIR ?
Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen “İnfeksiyöz mononükleoz” enfeksiyon EBV (Epstein-Barr virus) virüsüne bağlı olarak gelişebilir. İnsandan insana tükürük yolu ile bulaşabilir. Bu virüsü taşıyan kişinin öpücüğü ile birlikte size bulaşan virüsün belirtileri 20 gün ila 40 gün arasında ortaya çıkar. Tabi ki ortaya çıkan belirtiler kişinin bağışıklık sistemine göre değişir. Öpücük hastalığı, özellikle çocuk ve gençlerde ortaya çıkar.
ÖPÜCÜK HASTALIĞI BELİRTİLERİ
İlk belirtiler sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibidir. Halsizlik, boğaz ağrısı, ateş ve boyun lenf bezlerinde büyümeler gözlenir. Bademcikler büyür, boğaz kızarır. Bazı hastalarda tüm vücutta döküntü gelişir. Ateş çok yüksek olur ve sıradan bir boğaz enfeksiyonuna göre uzun sürer. 7-8 gün yüksek ateş devam ( 39 C ve üstü )edebilir. Virütik bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi etkisizdir ve kişi antibiyotik kullansa bile ateşin düşmemesi ve boğaz bulguları öpücük hastalığını akla getirir.
Hastaların %30’unda bademcik üzerinde yaygın iltihap gözle görülebilir. %50 hastada dalak büyümesi, %20 hastada karaciğer büyümesi saptanabilir. Yüz ve dudaklarda ödem görülebilir.
ÖPÜCÜK HASTALIĞI TEDAVİSİ
Öpücük hastalığında en önemli iyileştirici etken istirahattir. Dalak büyümesi hastaların yarısında görüldüğü için aşırı hareket tehlikeli olacaktır. Diğer tedavi yöntemleri de belirtilere yöneliktir. Antibiyotik kullanılmaz. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için okludan 15 gün uzak tutulmalıdır. Bardak, çatal gibi eşyalar kesinlikle diğerlerinden ayrılmalıdır. 2 – 3 haftada kendiliğinden geçebilir.
Hastalık insandan insana öpüşme ile bulaştığı için halk arasında daha çok Öpücük Hastalığı adı ile tanınır. Hastalığı geçirenlerde ömür boyu devam eden bir bağışıklık oluşur.
Masum zannedilen bir öpücüğün bile ne kadar önemli olduğunu gösteriyor bize bu hastalık. “Ay çok tatlı” diyerek düşüncesizce öpülen çocukların yaşadığı sıkıntıya değer mi acaba öpünce kendi içinde duyduğu eksiklik?