Okulların açılması yaklaşırken uyum süreçlerine dair sorular da aklımızı karıştırır oldu. Bizden ayrılıp ayrı kalacağı bir ortamda çocuğumuzun ne kadar güvende hissedeceği ve bizim sandığımız kadar kolay olup olmayacağı günlerdir aklımızda gönüp duruyor.
UYUM SORUNU GÜVEN İLE ÇÖZÜLÜR
Uyum sorunu çocuğun anneden ya da güvenilir kişisinden ayrılmak istememesi ile başlayarak okul içerisinde de sürekli huzursuzluk halinde olmasıdır. Her çocuk farklıdır, kimi çocuk koşa koşa içeri girerken kimi ise bu durumu çok yoğun hisler ile yaşar. Özellikle aşırı korumacı ebeveyn gruplarında çocuğun ebeveyne bağımlı olması ile yalnız kalmak istemeyen çocuk, okul ortamında huzursuzluk belirtileri gösterir.Bugüne kadar evde herhangi bir sorumluluk duygusu ile yetişmemiş, kural ve sınır tanımaz çocuğun belirli bir grup içerisinde kalması onun için oldukça zorlu olacaktır. Uyum sorunu yaşayan çocukların en büyük özelliği okul ile ilgili sözlerin sürekli diilerinde olmasıdır. Özelikle uykuya geçerken yarın okula gitmemek için pazarlık yapar ve uykuya zor geçerler. Bu belirtileri görüyorsanız aşağıdaki davranışları uygulamanız ilk çözüm öneriniz olacaktır.
- Uyum sorunu yaşayan çocuğa karşı korkutma, yargılama, tehdit, şiddet ve baskı cümleleri asla kurulmamalı, aksi durumda fobiye dönüşerek geri dönülmez süreçlere sokabilirsiniz.
- Okula uyum sorunu yaşamanak için 3 yaş sonrası çocuklara yavaş yavaş sınırları ve kuralları belirtilerek sorumluluklar verilmeli. Eğre katı bir mizaca sahipseniz bunu çocuğun seviyesine indirgemeli.
- Okul süreci ve planlamasına çocuğu da dahil etmek güven ilişkinizi olumlu yönde etkiler. Birlikte gidip kaydını yaptırmak, sınıfları dolaşmak, hislerini onunla konuşmak hem sizinle bağını hem de sizinle gezdiği okulun daha tanıdık gelmesi ile birlikte güven ilişkisini arttıracaktır.
- Aile, çocuğun okula devam etmesini sağlamalı ve bu konuda kararlı olmalı. Alışma sürecinde kısa süre bile olsa mutlaka okula gitmek ve vedalaşmayı kısa tutmak ve kararlı davranmak doğru olacaktır.
- Bu noktada öğretmen ile doğru ilişkiler içinde olmak ve bu sorun sizi zor duruma sokan çocuğun suçu gibi davranmamanız lehinize olacaktır. Daha başında bu tarz sorunlar ile başlayan çocuk ilerleyen yıllarda farklı sorunlar ile karşınıza çıkabilir.
- Mümkünse okul arkadaşları ile okul dışında görüşmeler uyum sürecini hızlandırır.
- Ebeveynin kaygılarının çocuklar tarafından kolay hissedildiğini ve taklit edildiğini unutmayınız. Anne-babanın okula ve oradaki yaşama güvensizliği de çocuğu olumsuz etkileyecektir.
- Uyum sorununun süresi iki haftayı geçiyor ve okul reddinde bir azalma olmuyorsa, ailenin gelişmeleri ve nedenlerini gözden geçirmesi gerekir.
Kısacası çocuğunuzun ilk sosyal deneyimi olan okula uyum döneminde en çok görev yine annelere düşüyor. Hangi okuldu, nasıl gidecekti sorularından sonra asıl en önemlisi çocuğunuzu doğru bir şekilde okuluna alıştırmak ve güvenli ellerde olduğunu ona hissetirmek. Zaman içerisinde hepsinin oturacağı bu süreç için sakince beklemek ve durumları yönlendirmek en doğru çözüm olacaktır.