Çocuğunun yanından ayrılmayan, etrafında pervane olan, ödevlerini görevlerini onun yerine siz yapan, yorulduğunuz anlarda bile yorgunluğunuzu unutup çocuğunuz için herşeye yetişmeye çalışan ebeveynlerden misiniz? Acaba bu fazla korumacı, çocuğunuzun özgürlük alanlarını kısıtlayıcı, her ihtiyacı olmadan dahi helikopterin pervaneleri gibi başında olmanızın çocuğunuza zararları olabilir mi?
HELİKOPTER EBEVEYNLİK NEDİR?
Bir çocuğun annesi hakkında “helikopter gibi başımda dönüyor “ demesi ile literature giren “helicopter ebeveynlik” terimi 1990 yılında “Parenting with Love and Logic : Teaching Children Responsibility “ kitabında kullanılmış ve batı ülkelerinde öğretmenler ve digger profesyoneller tarafından kullanımı yaygınlaşmıştır. Helikopter Anne-Babalar; çocuğun başından ayrılmayan, etrafında pervane olan, çocuğun her şeyine yetişmeye çalışan, çocuğun hayatına ve kişiliğine müdahale eden, yorulmak bilmeyen ancak kökeninde kaygı barındıran davrınışları sergileyen anne babalardır. Son yıllarda bu terim Avrupa ve ABD gazetelerinde çokça söz edilmekte ve bir psikolojik, sosyolojik sorun olarak ele alınmaktadır. Helikopter Anne-Babalar Türkiye’de çok yaygındır. Aslında ebeveyn olmaya hazır hale gelememiş anne – babaların çocuklarının bireyselleşmesini kendilerine tehdit görmesi ve kendilerini bağımlı hale gelmesi için elinden geleni yapabilirler. Ancak bu durumu korumacı annelik adıyla gizlerler. Zihinlerinin onlara yaptırdığı bu durumu kendileri bile farkedemezler. Çocuklarının bağımsız kendi kendine yeten bir birey olmasını tehdit için gördükleri için çocukların değişim, gelişim çabalarına engel olur ve kendilerine bağımlı olmaya zorlar. Tabi buda çocuğun kendine yetemeyen, değersiz, güvenilmez biri olmasına neden olduğu gibi kimlik gelişimlerine de müdahale eder. Aşırıcı korumacı çevrede büyüyen, her sorunu anne babası tarafından çözülen, kendi kararlarını kendi alamayan çocukların en belirgin özellikleri; şişirilmiş bir egoya sahip, ancak altında kendine olan saygısı ve yeterlilik duygusu olmayan, kişiliğini bastırmış, sağduyudan yoksun, karar verme ve problem çözme becerisi gelişmemiş ancak bunların yanında çok güçlü aile bağına sahip aslında onlara bağımlı olan bireyler ortaya çıkar.
Helikopter ebeveynlerin en çok takıldıkları durum çocuklarının eğitimdeki başarısıdır. Çocuğunun derslerini beraber yapan, hatta çoğu zaman çocuğun katılımı olmadan ödevlerini yapan, düşük bir not aldıysa gidip öğretmenlerle konuşan, çocuğun mezuniyetini kendi mezuniyeti gibi kutlayan ailelerdir. “ Biz tıp okuyoruz “ un en güzel açıklamasıdır helicopter ebevenlik. Bu ailelerin ilk görüşmesinde de çocuklarının yanında görüşmeye girdikleri büyük şirketler tarafından dillendirilen bir gerçektir. Çünkü aşırı koruyucu anne baba olmak, çocuğun normal gelişimine müdahale eden bir yaklaşımdır. Dolayısıyla çocukta normal olmayacaktır. Birçok becerileri eksik, psikolojik problemler yaşamaya yatkın, iş ve özel hayatında problemler ve başarısızlıklar yaşayan bir yetişkin olacaktır.
Helikopter Anne-Babalar toplumsal bir sorundur!
Kendi ayakları üzerinde durabilen sağlıklı bir yetişkin olarak yetişmeyen gençlik sadece aileler için değil, toplumsal bir sorundur. Kendine yetemeyen, anne babasına bağımlı, öz güveni düşük çocuk, geleceğin yetişkini olacaktır. Çocuğun gelişiminde belki de en önemli davranış problem çözme becerisidir. Ve siz aile olarak fazla korumacılık adıyla çocuğunuzun yaşantısından bu beceriyi almış olursunuz. Buna ek olarak, ebeveynleri tarafından başarı koşuluna bağlı sevgi ve ilgi gören çocuklar, koşulsuz kabul ile güven duygularını geliştirmekte zorlanırlar. Bu durum sosyal yaşamlarında ve romantik ilişkilerinde zorluk yaşamalarına sebep olabilir. Örneğin çocukta ‘‘Başarılı olamazsam beni sevmeyecekler.’’ önyargısı gelişebilir ve bu önyargı başarısızlığa tahammül edememesine sebep olur.