Bir zorlu süreç daha karşınızda. Uzun bir süredir bebeğiniz ile ayrılmaz bağınız olan emzirmeden ayırma sürecindesiniz. Uzun süredir birlikte sürdürdüğünüz bu keyifli ilişkiyi ayırmakta korkulan süreçlerin başında geliyor. Peki bu süreci daha kolay atlatmak mümkün müdür, mümkün ise nasıl?
Sütten Kesme Nasıl Olmalı?
Öncelikle şurdan başlayalım söze. Bu iş için bir ilaç yok, bir dua yok. Duaların gücü yadsınamaz ancak İsra Suresinde ne diyor “ Kaderi azminize bağla kıldık”. Yani sen uğraş, çabala benden iste bende veriyim diyor Allah. O zaman önce ümidimizi kendimize bağlayarak besmele çekip işe başlayacağız. Bir bebek için dünyayı ilk algılaması ağız ile, ilk karşılaştığı nesne meme olduğu için de tüm dünyayı algılaması da meme ile kurduğu ilişki üzerinden olur. Bu yüzden bu süreç çocuk için en önemli aşamalardan biri aslında. İlk karşılaştığı ve dünyayı tanıdığı nesneden tiksindirme, görüntü anlamında kötü gözükme, tat ya da koku ile iğrendirme en yanlış yöntemler. Ancak ne yazık ki en çok da uygulanan yöntemler. Bu süreçte en önemli şey kararlılık. Kararlı olmazsanız çocuk ile çıktığınız her yolda yarıda kalırsınız. Kararlılığı izleyen süreçte sabır. Sizi bekleyen zorlu bir süreç olduğu doğrudur ancak geçecek ve su sürenin kısa olduğu da doğrudur. Birde ne yazık ki yanlış zamanlamalar var. Çocuğun hayatında daha büyük sıkıntılar varken emzirmeden ayırmak en imkansızı yapmaya çalışmak bir bakıma. İlk aşamada bir çocuk düzgün emiyorsa annenin az sabırlı olup 24 ayı bitirmesi en uygun zamandır. 24 ay çocukların anne ile ayrışma dönemine girdikleri dönemdir. Çocuklar anne ile ayrışma dönemine girmeden önce annenin üzerine daha çok düşer. Bu da emmeden ayırmayı daha da zorlaştırır. Ancak bu sürenin daha da uzaması da uygun değildir. 3 yaşına kadar cinsiyet kavramı olmayan çocuk sonrasında cinsel kimliğini keşfetmeye başlar. Mahremiyeti de bu dönemlerde öğrenmesi gerekir. 3 yaşından sonra hala emen çocuğun yetişkinliği için bir çok problem görülebilir. Her şeyin karar dozu en uygun olanıdır. O yüzden kendini suçlama içine giren anneler lütfen o duygudan çıkın. 2 yaş çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimi için hem yeterli hem de en uygun süredir.
İlk aşama bebeğinizi hazırlamak ile başlar. Artık büyüdüğünü anlatıp bebeklerin emdiğini söyleyebilirsiniz. Hemen bir gün de emzirmeden keseceğinizi düşünmüyorsunuz herhalde. Çocukları büyüyen insanlar kolaydı ya diyebilirler siz de yıllar sonra bu anları öyle hatırlayacaksınız. Ancak ne yazık ki şimdi değil. Şu an sizin için zorlu gibi gözüken üç dört gününüz, bir de hazırlık aşaması olan bir hafta. Sözleriniz ile yavaş yavaş hatırlattığınız bu süreçte emzirme sıklığını da azaltabilirsiniz. Emzikten ayırma süreci gibi sadece uyurken emeceğiz gibi ya da sadece oyunlardan sonra emilebilir gibi belli zamanlar belirlemeniz faydalı olacaktır.
Emzirmeyi Bıraktırmak …
Anne sütünü kesmeye karar verdikten sonra, normal emme zamanı geldiğinde bebeğe emmeyi hatırlatmamak, ama emme isteği ondan geldiğinde de geri çevirmemek en büyük kuraldır. Emme sıklığını belirlediğiniz bebeğinize dikkatli davranın. Emzirme zamanı geldiğinde dikkatini dağıtarak vazgeçirin ve sıklığını bu şekilde azaltın. Bu süreçte emzirmeniz için gelen bebeğinizi reddetmeyin ancak onun dikkati dağıldıysa asla hatırlatmayın.
Peki en önemli soru dkkatini nasıl dağıtacağız? Örneğin ona bir biberon alarak işe başlayabilirsiniz. Biberon emme akış hızına uygun ve emme alışkanlığını da doyurduğu için daha sakin olmasını sağlayacaktır. En büyük problem de bebeğiniz emerek uyumaya alışmışsa olur. Akşam yemeğini besleyici bir şekilde yedirdikten sonra emzirme zamanı geldiğinde kitap okumak, sakin bir oyun oynamak, ninni söylemek, masal anlatmak uygulanabilir. Ya da bu süreçte uykusu geldiğinde araba ile çıkartıp uyuması sağlanabilir. Eğer bebeğinizi hep belli bir koltuğun üzerinde ve belli bir şekilde oturarak emziriyorsanız, o koltuğa aynı şekilde oturmamaya gayret etmek faydalı olabilir. Gece emmek maksadıyla uyanırsa onu sırtını sıvazlayarak, ya da sevgi sözcükleriyle onu teselli etmek (Emmek istediğini biliyorum canım. Ama şimdi baba uyuyor, anne uyuyor, memeler de uyuyor) ve ona bir uyku arkadaşı edindirmek olabilir. Elbette bazı bebekleri sadece bunlar tatmin etmeyebilir. Bu nedenle son çare olarak yaşına göre biberon ya da bardak ile devam sütü, inek sütü ya da keçi sütü verilebilir. Son çare çünkü, gece yatmadan önce karnının çok dolu olması uyku kalitesini bozan alışkanlıklardır.
Bu süreçte çocuğunuz size daha düşkün olabilir. Emzirmek yerine ona sarılmayı, sırtını sıvazlamayı, yanında olduğunuzu hissettirmeyi denemelisiniz. Çocuğunuzun derdini paylaşmış olursunuz böylece. Huzursuz olan bebeğinizi yine sakinleştirecek olan sizsiniz unutmayın.